Läsvärt

Utfodring för hälsa och prestation.
Professor Anna Jansson PhD, SLU

Förekomst av mögelsvamp i hösilage.  
Rolf Spörndly, SLU, inst. för husdjurens utfodring och vård
Cecilia Müller, SLU, inst. för husdjurens utfodring och vård
Dan Funk Jensen, SLU, inst. för skoglig mykologi och patologi.

Elever vid SLU har gjort ett examensarbete som har satt siffror på hur ”SlowFeeding HayBar” fungerar i verkligheten. Jag förmodar att jag borde korka upp Champagnen.

Två påfyllningar av ”SlowFeeding HayBar” per dygn gjorde att ingen häst fick ett uppehåll i ätandet längre än två timmar trots att totala mängden serverat hösilage bestämdes av traditionella foderstatsberäkningar (1,5kg TS / 100kg häst).

En tidigare studie vid SLU har visat att tiden det tar att fylla hela dagsransonen vid ett tillfälle i ett hängande SlowFeedingnät storlek Medium i genomsnitt var 6,57 minuter. Denna studie visade att det i tog 2,4 minuter att fylla dagsransonen, uppdelat på två tillfällen, i en ”SlowFeeding HayBar” och att motsvarande tid för utfodra direkt på bädden med dagsransonen uppdelad på tre tillfällen var 1,4 minuter.

  • 3 av 4 hästar åt ingenting mellan midnatt och klockan 6 på morgonen när de utfodrades med tre portioner per dygn (kl:6, kl:16.30, kl:20) direkt på bädden.
  • Ingen av hästarna observerades ha ett längre ätuppehåll än två timmar när de utfodrades med samma mängd hösilage uppdelat på två portioner (1/3 av dygnsgivan kl:06.30 och 2/3 av dygnsgivan kl:16) i ”SlowFeeding HayBar”.

Hästarna observerades var tionde minut dygnet runt och när de utfodrades i ”SlowFeeding HayBar” sågs de äta vid 67% fler tillfällen än när de utfodrades direkt på bädden.

Jag vill passa på att påpeka att den ökade tidsåtgången för utfodringsarbetet bara gäller de som har heltidsarbete i stallet. För alla andra är det naturligtvis en enorm tidsbesparing att slippa åka till stallet en gång till bara för att utfodra.

Hela studien hittar du här >>

Gör att hästen mår bättre och att höet räcker längre.